Hey, this photo is © by Jelena Medic

IZA OBJEKTIVA

Nakon deset godina lutanja po pozorištima kao glumica, akrobata, reditelj, dramaturg, pedagog… dobila sam dete i odlučila da se fokusiram, da zaboravim na svoje diplome i pokušam od hobija da napravim profesiju. Ovo je izazvalo veliko nezadovoljstvo, na prvom mestu moje majke koja tvrdi da sam to mogla raditi i s trogodišnjom školom umesto što sam straćila tol’ke godine na školovanje. Tu još ide i neizbežna statistika o tome koliko sam godina radnog staža mogla imati, psovanje države i državnika i… da ne dužim, ova vam je priča verovatno poznata. Moja je majka divna žena i divna majka, samo nepopravljivo ranjena jednom surovom istorijskom epohom.

Veliki fotograf, Ansel Adams, kaže: “Fotografija se ne pravi samo fotoaparatom. U čin fotografisanja unosite sve slike koje ste videli, knjige koje ste pročitali, muziku koju ste slušali, ljude koje ste voleli.” Okidač na fotoaparatu ujedinio je sve moje strasti i spasio me lutanja. Kada me pitaju čime se bavim, više ne dajem opisni odgovor: “Završila sam glumu i dramaturgiju, ali najviše režiram predstave i imam svoje pozorištance i vodila sam dramski studio i organizovala pozorišni festival i držim radionice akrobatike…” Zvuči neozbiljno, zar ne!? Sad dajem konkretan odgovor: “Ja sam fotograf. Portretni fotograf.” Ali i dalje glumim, dubim na glavi i žongliram da bih zabavila decu i od njih izvukla najiskreniji osmeh, služim se tehnikama rada s glumcima da bih opustila modela i navela ga da bude ono što jeste ili ono što želi da bude… Istina je ono za čim sam tragala u pozorištu, istina je ono što me interesuje u fotografiji. Moj fotografski zadatak je da pronađem, vidim i zabeležim vašu istinu. Ako je to ono što želite da sačuvate, na pravom ste mestu.

I još da se predstavim. Moje ime je Jelena Medić. Rođena sam u Novom Sadu, trenutno živim u Banjaluci, ali rado idem na put, ako me neko treba u drugom gradu ili na drugom mestu.

 

Copyright © Jelena Medic 2015 - fotograf i autor tekstova | Kontakt: jelenamedicphotography@gmail.com +38765959160